Comuna Corlatel este situate la 42 km de municipiul Drobeta Turnu Severin si la 7 km de orasul Vinju Mare, fiind strabatuta de un drum judetean, asfaltat, care duce spre municipiul Craiova.
Scoala Gimnaziala Corlatel este situata in centrul comunei Corlatel, alaturi de Biserica ,,Sf.Nicolae” si Dispensarul medical si la aproximativ 100 m de Primaria Corlatel.
Scoala a fost înfiintata in anul 1907.Boierul Babeanu a donat locul iar scoala a fost facuta de Theodor Costescu. În primii ani a funcționat ca școală primară, iar apoi ca școală cu clasele I-VIII. Începând cu anul școlar 2015-2016 unitatea de învățământ a devenit școală profesională fiind autorizată, iar în anul școlar 2021-2022 a fost acreditată pe domeniul AGRICULTURĂ, calificarea HORTICULTOR. Începând cu anul școlar 2023-2024 în cadrul unității funcționează și 2 clase de învățământ ADS.
Numarul elevilor inscrisi in anul scolar 2023-2024 este de 250 elevi, dintre care 26 in invatamantul prescolar,63 in invatamantul primar,74 in invatamantul gimnazial, 59 în învățământul profesional și 28 în învățământ A Doua Șansă.
Școala Profesională Corlățel funcționează în 4 corpuri de clădire dispuse la trei adrese diferite. Localul principal al scolii este compus din doua corpuri, la un nivel, cel mai vechi corp fiind construit in 1956, iar cel mai nou in 1960. Cel de-al doilea local se află la o distanță de 400 de metri , iar aici își desfășoară activitatea 2 grupe de grădiniță și o clasă de învățământ primar. În satul Valea Anilor își desfățoară activitatea 3 clase de învățământ profesional.
Unitatea noastra este scoala cu personalitate juridica in care invata elevi din satele limitrofe:Valea Anilor,Iablanita,Olteanca,Padina Mare,Padina Mica,Biban si Slasoma.
Fiecare unitate școlară funcționează în clădire proprie, având dotările necesare desfășurării actului educațional.
In cadrul scolii exista o biblioteca ce contine un numar de 4260 de volume , din care 243 au fost asigurate prin programul PIR. Biblioteca functioneaza intr-o sala amenajata in cladirea scolii, avand un numar de aproximativ 300 de cititori.
Elevii scolii noastre reprezinta mandria scolii, iar in vacantele scolare au fost organizate excursii, au fost vizitate muzee, case memoriale, elevii avand ocazia sa cunoasca frumusetile, cultura si istoria patriei prin diferite drumetii si serbari campenesti.
Aceasta dovedeste ca atat cadrele didactice cat si elevii sunt interesati de implicarea lor in activitati scolare, extrascolare dar si in viata comunitatii din care fac parte.
Scoala beneficiaza de cadre didactice cu experienta, dar si de cadre didactice tinere, motivate, receptive la nou, cu necesitati de formare profesionala
Exista si parinti care se implica in viata scolii, dar numarul acestora este redus, comparativ cu solicitarile, mai ales in cazul copiilor, in numar destul de mare, ce provin din familii cu situatie materiala precara.